Diákélet

Klupács Péter kutató-mentő interaktív előadása

"A hős benned van" - avagy merj segíteni!

Óriási érdeklődés övezte Klupács Péter kutató-mentő interaktív előadását 2023. március 20-án a József Attila Középiskolai Kollégiumban. "A hős benned van" címmel két előadás keretében mutatta be a Törökországot is megjárt mentőtechnikus a kollégium tanárainak és a kollégista diákoknak az elsősegélynyújtás módjait és az újraélesztés helyes technikáját. A jó hangulatú délután keretében színes labdák és ambubaba segítségével bárki kipróbálhatta és gyakorolhatta az újraélesztést, illetve külön kérdésekre is jutott idő. A hallgatóság kérésére Klupács Péter képes beszámolóban tárta elénk a HUBA - Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Csapat tagjaként végzett törökországi kiküldetését, melyben egy héten keresztül mentették társaival a földrengés romok alatt rekedt áldozatait. Köszönjük a sok hasznos információt, az értékes beszámolót! Sokat tanultunk belőle!

A nőnapi szív

Nőnapi szerenád a kollégiumban

Évtizedek óta kedves hagyományunk, hogy a fiúkollégium tanulói március 8-án, azaz nőnapon szerenáddal köszöntik a lánykollégium tanulóit. 

A József Attila Kollégium fiúkórusa már hónapokkal az esemény előtt készül és gyakorol a zenés produkcióra, a Nemes Nagy Ágnes Kollégium lányai  pedig nagy gonddal megtervezik a 9. emeletes épület kivilágításának rendjét. A fiúk március 8-án sötétedés után érkeznek a lánykollégium előtti parkba, ahol aztán a hölgyek tiszteletére, felcsendülnek a jól ismert és klasszikus szerelmes dalok. A lányok pedig fokozatosan sötétítik el az épületet, majd egyre több ablakban gyúl ki a fény, amely végül egy szívecske alakzatban lesz teljes. A látványosságról már a városban is évek óta tudnak, így ezen az estén sokan érkeznek, hogy megnézhessék a "Nőnapi szívecskét".  

Megemlékezésünk a Petőfi-szobornál

Kollégiumi megemlékezés az 1848-as események tiszteletére

A József Attila Középiskolai Kollégium és a Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai közös megemlékezést tartottak a Petőfi-szobornál.

Az ünnepségen Nagy Noel tolmácsolásában hallhattak a kollégista diákok az 1848-as forradalom és szabadságharc történelmi hátteréről. Sztojka Márkó a 12 pont felolvasásával és Juhász Gyula Március idusára című versével hatásosan idézte elénk a forradalom hangulatát, majd Ehmann Donát - Petőfi Sándor előtt tisztelegve - elszavalta a Föltámadott a tenger című költeményt. A Nemzeti dal megzenésített változata alatt tanulóink nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyeztek el a Petőfi-szobornál. 

Zajlik a verseny

Megyei kollégiumi asztalitenisz bajnokság a JAK-ban

2023. február 20-án nagy volt a sürgés-forgás a kollégium aulájában. A sok vendég a Megyei kollégiumi asztalitenisz bajnokságra érkezett, ami az egyik legnépszerűbb rendezvényünk a megyei kollégiumok diáksága körében. A legjobb kollégista pingpongosok a megye hét intézményéből érkeztek nagy lelkesedéssel és felkészültséggel. A megmérettetésen képviseltette magát a dunaújvárosi Rudas és a Lorántffy kollégium, a velencei Entz kollégium és Székesfehérvár vonatkozásában mind a négy városi intézmény, azaz az Árpád, a Váci, a JAK és az NNÁK is. A résztvevők egyéni fiú, egyéni lány és vegyes páros felállásban mérhették össze tudásukat. A pingpong egy olyan nagy múltú játék, melynek gyökerei a 12. századig nyúlnak vissza, a 19. században terjedt el Európában és népszerűsége mind a mai napig töretlen. Ezt bizonyítja az a közel 50 fő résztvevő is, akik eljöttek hozzánk ezen a délutánon, és önfeledten vetették bele magukat az izgalmas játszmákba.

Helyezettek:

Fiúk

1. Tiringer Máté (Árpád Kollégium)

2. Czékmán Balázs (Lorántffy Kollégium)

Lányok

1. Mácsár Eszter (Entz Kollégium)

2. Jakab Hanna (Lorántffy Kollégium)

3. Szanyi Zsófia (Lorántffy Kollégium)

Vegyes páros

1. Varga Nadin - Bakos Botond (NNÁK - JAK)

2. Karner Zoé - Tiringer Máté (Árpád Kollégium)

3. Burián Judit - Palati Levente (Árpád Kollégium)

 

Gratulálunk minden versenyző kollégistának!

Díjazott tanulóink

Diákjaink sikerei a JAK DSK decemberi erőemelő bajnokságán

A József Attila Középiskolai Kollégiumban már több, mint két évtizede működik, Verbics Viktor tanár úr vezetésével a JAK Powerlifting Team, azaz a JAK Erőemelő Diáksportkör. A DSK az évek során nemcsak az egészséges életmód fontosságát és a sport szeretetét közvetítette a kollégium diáksága felé, hanem számos sikeres testépítőt, versenyzőt nevelt ki köreiből, akik a mai napig űzik ezt a sportot vagy akár hivatásszerűen foglalkoznak vele és személyi edzőként helyezkedtek el később. Az erőemelés egy egyéni sport, ahol a cél, hogy a három fogásnem mindegyikében - guggolás, fekvenyomás, felhúzás - a lehető legnagyobb súlyt igyekezzünk megmozgatni, amire csak képesek vagyunk, a szabályok betartása mellett. Minden versenyző besorolásra kerül életkor, testsúly és tudásszint szerint, így alakulnak ki a versenykategóriák. 2022. december 14-én mind a három versenyszámban megmérettették magukat tanulóink. A zsűri soraiban a JAK DSK korábbi kiválóságai foglaltak helyet. Az összetett versenyben abszolút I. helyezést ért el Lunk Gábriel, II. helyen Nagy István végzett a dobogó III. fokára Király Péter állhatott. Felkészítő tanáruk Verbics Viktor tanár úr. Szép munka volt fiúk! Gratulálunk! 

 

 

 

A díjazottak

Szép magyar beszéd versenyen vettek részt tanulóink

A Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban évtizedes hagyomány a megyei kollégiumoknak és a városi középiskoláknak meghirdetett Szép magyar beszéd verseny. A József Attila Kollégium tanulói is minden évben készülnek a megmérettetésre. A versenyzőknek a XX. századi magyar értekező prózából kellett választani egy tetszőleges tanulmányt vagy ennek részletét, majd a versenyen legjobb tudásuk szerint felolvasni. A tanulmányok szólhatnak irodalomról, művészetről, nyelvről. A választott szöveg terjedelme 1 gépelt oldal, a felolvasás időtartama hozzávetőleg 3-5 perc lehet. A verseny menete szerint a legjobban teljesítő diákok a második fordulóban jutnak, ahol egy ismeretlen szöveget kell felolvasniuk. Az idei versenyben nagyon szoros volt a küzdelem, minden induló átlagon felüli teljesítményt nyújtott, így mindannyian felolvashatták az ismeretlen szöveget is. A JAK-ot Sztojka Márkó AJTP 10.d osztályos tanuló és Kovács Erik AJTP 9.d osztályos tanuló képviselte. Teljesítményüket a zsűri dicséretben részesítette, kiemelve a szöveg értelmezésének és értő tolmácsolásának képességét. A zsűri munkáját Nagy Noel AJTP 9.d osztályos tanulónk segítette. Felkészítő tanáruk Tatai Szilvia tanárnő. Minden indulónak szeretettel gratulálunk!

Nagy Bálint és Györgye Dávid

Ünnepi műsor a kollégiumban a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A József Attila Középiskolai Kollégium és tagintézménye a Nemes Nagy Ágnes Kollégium évtizedes hagyománya elevenedik meg ezen a napon, hiszen a kultúrában járatos kollégista diákjaink közös ünnepi műsorral tisztelegnek a magyar kultúra nagysága előtt. A két kollégium diáksága hangszeres zenei, ének és tánc produkciókkal örvendeztette meg az érdeklődő közönséget. A József Attila Kollégium fellépői között volt Eszenyi Kristóf, aki klasszikus gitáron adott elő, majd Györgye Dávid és Nagy Bálint (akik a Hermann László Zeneiskola növendékei) kalotaszegi citeramuzsikával kápráztatta el a közönséget. Az est házigazdája a JAK részéről Nagy Noel volt. 

Kovács Erik Lajos versmondás közben

Megyei szavalóversenyen vettek részt tanulóink

2023. január 23-án a Nemes Nagy Ágnes Kollégium 27. alkalommal szervezte meg hagyományos szavalóversenyét a megyei kollégiumok tanulói számára. A megmérettetésen intézményünket Kovács Erik Lajos AJTP 9.d osztályos tanuló képviselte. Minden résztvevőnek 2 verssel kellett készülnie, melyből az egyik kötelezően Nemes Nagy Ágnes vers kellett, hogy legyen. A zsűri mindkét költeményt meghallgatta az indulóktól. Kovács Erik Lajos tanulónk kötelező versként Nemes Nagy Ágnes A szomj című versét szavalta, majd a szabadon választott versek fordulójában József Attila Kész a leltár című költeményét tolmácsolta nagy hitelességgel. Erik a megmérettetésen 4. helyezést ért el. Egyedüli fiú indulóként a teljesítményét a zsűri külön kiemelte, és dicséretben részesült. Felkészítő tanára a JAK Versmondó szakkör vezetője, Tatai Szilvia tanárnő volt. A zsűriben a József Attila Kollégiumot Nagy Noel AJTP 9.d osztályos tanuló képviselte.

Zajlik a küzdelem

Karácsonyi sakkverseny a kollégiumunkban

2022. december 12-én került sor a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium hagyományos karácsonyi házi sakkversenyére. A 2x10 perces partikkal lebonyolításra kerülő megmérettetésre összesen 10 kollégista jelentkezett. A 9 fiú kollégista (JAK) mellett Molnár Kiara Rózsa képviselte a tagintézményt (NNÁK). A mindvégig színvonalas és izgalmas játszmákkal tarkított kétórás verseny jó hangulatban, sportszerű körülmények között zajlott. A sakkviadalt végül hibátlan teljesítménnyel és töretlen győzni akarással Molnár Kiara Rózsa nyerte meg 4 ponttal. Szívből gratulálunk kollégistáinknak a sportszerű és eredményes versenyzéshez! 

Helyezések: 

1. Molnár Kiara Rózsa

2. Lakatos-Lengyel Péter

3. Nyeste Roland

4. Sklánicz Balázs

5. Suplicz Mihály

6. Katona Zoltán

7. Csepin Szilárd

8. Mihályi Máté

9. Karner Zekő

10. Marton Alex

Az I. helyezett Györgye Dávid

Ki mit tud? a kollégiumban

Évek óta hagyomány a kollégiumban, hogy vállalkozó szellemű, tehetséges diákjainknak megmérettetési, fellépési lehetőséget biztosítunk egy kollégiumi tehetségkutató verseny keretében. A rendezvény a József Attila Középiskolai Kollégium és tagintézménye, a Nemes Nagy Ágnes Kollégium közös szervezésében valósult meg idén decemberben. A tanulók hangszeres zene, tánc, ének, vers- és prózamondás, valamint egyéb kategóriában nevezhettek a versenyre. A 2022-es kollégiumi Ki mit tud? abszolút győztese Györgye Dávid lett, aki népzenei citera produkciójával nemcsak a zsűri elismerését vívta ki, de a nézők szívébe is abszolút belopta magát. Ezúton is gratulálunk minden fellépő diákunknak!

Az életmód verseny I. helyezett csapata

JAK-os siker a megyei Egészséges életmód és élhető környezet versenyen

A József Attila Középiskolai Kollégium 4 fős csapata idén is remekelt a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban megrendezett Egészséges életmód és élhető környezet elnevezésű, megyei kollégiumoknak meghirdetett versenyen. A megmérettetés előzetes feladatai között szerepelt egy természetről szóló vers illusztrációja, és egy hazai védett madarunk bemutatása PPT-s vetítés formájában. Ezután 7 állomáson kellett bizonyítaniuk tudásukat a fiúknak, nemcsak az egészséges életmód, hanem fenntarthatóság, ökológia, környezettudatosság témakörökben is. A verseny diákjaink által legkedveltebb etapja idén is az egészséges ételek készítése volt. A zsűri nemcsak az étel ízvilágára helyezett nagy hangsúlyt, hanem a tálalás is fontos szerepet játszott a pontozásban. A kiváló eredmény eléréséhez természetesen egy jó adag ötletességre és kreativitásra is szükség volt, amiben a JAK csapata nem szenvedett hiányt! Az I. helyezést elért csapat tagjai: Mihályi Máté, Vadász Bence, Berhidai Barangó és Katona Zoltán. Felkészítő tanáruk Nyikus Norbert tanár úr. Gratulálunk! 

A keringő

Szalagavató az Arany János Tehetséggondozó Programban

2022. november 26-án szombaton került sor a Hotel Magyar Király szálloda dísztermében az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevő 12.d osztályos tanulóink szalagavató ünnepségére a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola szervezésében. 

A 11. osztály búcsúztató beszéde után a végzősök műsorának keretében megtekinthettük a Telekis királyválasztásra készült "királyvideót", elhangzott az elmaradhatatlan búcsúzó beszéd, majd gyönyörű lányaink és elegáns fiaink előadásában a már hagyománynak tekinthető keringővel varázsolták el a nézőközönséget. Az estet Kővári Petra és Ilyés Borbála citerával kísért népzenei produkciója zárta. Lassan lezárul egy korszak. Büszkék vagyunk rátok!

Kapcsolat


Fenntartó:
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím: 8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5. • Telefon: +36 (22) 795-240 • E-mail: szekesfehervar@kk.gov.hu
OM azonosító: 040659

József Attila Középiskolai Kollégium

  • +36-22/500-827
  • info@albakoli.hu
  • fiu@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.13

Intézményünk elismerései:


Nemes Nagy Ágnes Kollégium

  • +36-22/312 072
  • lany@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.


Intézményünk elismerései:


albakoli 2022
line-shape line-shape