Diákélet

Egy tappancs nyomot formáltunk meg

Flashmob az állatokért, avagy villámcsődület a kollégium udvarán

A Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium idén első alkalommal csatlakozott az Állatvédelmi témahét programjaihoz. A témahét kapcsán részt vettünk abban az országos szintű kezdeményezésben, hogy együttes erővel hívjuk fel a figyelmet az állatok védelmének fontosságára. A feladat az volt, hogy október 4-én, azaz az állatok világnapján, egy villámcsődület formájában formáljunk meg valamilyen állatokkal kapcsolatos alakzatot, és az erről készült drónfotót posztoljuk az intézmény közösségi oldalára. A kollégium diákjai és tanárai nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatba, és azok figyelmét is sikerült felkeltenünk, akik csak a 9. emeletes kollégium épület valamelyik ablakából szemlélték az eseményeket. A hír tehát minden kollégistához eljutott, és a facebook segítségével talán többekhez is: "Hiszünk az állatvédelem-pedagógiában! A jövő állatbarátai a mai osztálytermekben nőnek fel. Az állatvédelem-pedagógia a gyermekek számára a természettel és az állatokkal való kapcsolat mélyítését jelenti. Általuk megtanulhatjuk a fenntartható és empatikus életmód alapjait, melyekre a jövőnk épülhet."

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A kollégiumot népszerűsítettük a Pályaválasztási Kiállításon

A Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium is kiállítója volt a megye 7-8. osztályos tanulói számára, a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum és Szakképző Iskolában, 2023. október 13-án pénteken és szombaton megrendezett Pályaválasztási Kiállításnak.
A börzén bemutattuk intézményünk működését, jellegzetességeit, hagyományait és a szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló szakköreinket.
Az érdeklődők információkat kaphattak az Arany János Tehetséggondozó Programba való jelentkezés menetéről is. Lehetőség volt kötetlenül beszélgetni a kollégium tanáraival és diákjaival. Számos szülő és leendő középiskolás érdeklődött afelől, hogy mik a feltételei annak, hogy valaki beköltözhessen a kollégiumba.
Ki lehet nálunk kollégista? Kollégiumunkba felvételt nyerhet minden tanuló, aki valamelyik székesfehérvári általános, vagy középiskolával tanulói jogviszonyt létesített. Amennyiben van férőhely, az érettségi, vagy szakma megszerzése utáni képzésben részt vevő diákokat is felveszünk. 
A kollégiumi elhelyezés térítésmentes, ha a tanuló állami intézményben tanul. Abban az esetben, ha alapítványi, vagy magániskolába jár, a kollégiumi térítési díj megegyezik az iskolának fizetett tandíjjal/hozzájárulással.
A legtöbb információ itt a honlapról is elérhető, valamint jó szívvel ajánljuk facebook oldalunk megtekintését is, hiszen ott mindig naprakész beszámolókkal jelentkezünk az éppen zajló programjainkkal kapcsolatban. Jó böngészést kívánunk!
Öko szakkörösök a 13. századi őrtorony előtt

A Sárvíz Térség nevezetességeivel ismerkedett az Öko szakkör

A Sárvíz Térség nevezetességeivel és természeti értékeivel ismerkedett az Öko szakkör. A szakkörösök Szabadbattyánba kerekeztek, ahol látogatást tettek a Sárvíz malomcsatorna partján álló, 13. századi őrtoronyban, és megtekintették a torony római és török kort bemutató régészeti kiállítását is.

A kerékpárúton is kényelmesen megközelíthető őrtorony fontos szerepet játszott a Székesfehérvár birtoklásáért zajló török kori végvári harcokban. A szakkörösök számára nemcsak sportértékkel bírt a kirándulás, hanem természeti, földrajzi és történelmi ismereteiket is bővítették. 

Indul a kerékpártúra

Mobilitási Hét a kollégiumban

Idén szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés pozitív hatásaira helyezi a hangsúlyt. Fontos feladat a kerékpárutak folyamatos építése, a közösségi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztése. Kollégiumunk - mint  minden évben - az idén is kerékpártúrával, valamint a tudatos és biztonságos autómentes közlekedés népszerűsítésével vett részt az országos kampányban.

Hegedűs Máté Barnabás fotója

Állatvédelmi témahét és fotópályázat a JAK-ban

Az idén első alkalommal csatlakozott a JAK az országos Állatvédelmi témahét programsorozatához.

Ebből az apropóból fotópályázatot hirdettünk, "Mit jelentenek számomra az állatok?" címmel. Határozottan állíthatjuk, hogy a téma számos diákunk fantáziáját megmozgatta, hiszen a beadási határidőig 56 pályamű érkezett. A legkreatívabb 10 pályázónk jutalomban részesült. 

A díjazott képeket a következő tanulók készítették: Fodor Zsanett, Banya Dorina, Forgács Jázmin, Hegedűs Máté Barnabás, Juhász Lilla, Kovács Zsófia, Magyar Bettina, Pintér Klára, Sztojka Vivien és Wanderer Kitti. 

Köszönjük minden nevezőnek a részvételt! A díjazott képek készítőinek pedig szeretettel gratulálunk!

Gazdára talált a vándorkupa

Őszi focitorna a JAK-ban

Október 2-án hétfőn ismét megrendeztük a JAK-ban már nagy hagyománnyal rendelkező, a diákok által várva várt őszi focibajnokságot.

A nevezők között minden kollégiumi közösség képviseltette magát. A sorsolás után majd' 3 óra időtartamban zajlottak a mérkőzések.

A kiélezett küzdelemben végül a 2. emelet csapata került ki győztesen, ezzel elnyerve a verseny fődíját, a JAK vándorkupát. A dobogó második fokára a 8. emelet csapata állhatott. Harmadik helyezett lett a 4. emelet csapata, valamint a negyedik helyen a 3. emelet csapata végzett.

Igazán szép mérkőzéseket láthattunk, ahol a sportszerűség és a játék szeretete is megmutatkozott. Gratulálunk minden részvevőnek!

Szép volt fiúk!

 

A közgyűlés részvevői a Színházteremben

Tanév eleji közgyűlést tartott a DÖK

Tanév eleji közgyűlést tartott 2023. szeptember 20-án szerdán este a József Attila Középiskolai Kollégium Diákönkormányzata.

Az ülés nyilvános volt, azon minden kollégista diák részt vehetett. Az este folyamán a résztvevők több napirendi pontot is tárgyaltak. 

A legfontosabb programpontok az éves DÖK munkaterv véleményezése és elfogadása, valamint a DÖK adományok felhasználásának pénzügyi terve voltak. Az este eredményesen zárult, a diákok minden döntésben konszenzusra jutottak. A Diákönkormányzat munkáját Polczer Zoltán tanár úr segítette.

 

Gólyáink vetélkedője

Beköltözés és gólyanap a kollégiumban

2023. augusztus 30-án indult a 2023-2024-es tanév a József Attila Középiskolai Kollégiumban. A dátum nem elírás, hiszen a kollégista diákok olyan speciális helyzetben vannak, hogy mindig az iskola megkezdése előtti napokban kell beköltözniük a kollégiumba. Kis gólyáink, vagyis a 9. osztályos tanulók két nappal az iskolakezdés előtt érkeznek, mert hagyományosan ezen a napon rendezi számukra a kollégium Diákönkormányzata a gólyanapot. A hivatalos elintéznivalók után a diákok búcsút vettek a szülőktől, hiszen a DÖK-ösök és a kollégium nevelőtanárai számos izgalmas programot készítettek elő számukra. És ez fordítva is igaz volt, csak arról tanáraink akkor még nem sejtettek semmit. :) Gólyáink az épületben való eligazodást segítő túrák után egy vidám hangulatú, játékos vetélkedővel egybekötött ismerkedési esten vettek részt. Az este még számos meglepetést tartogatott - főleg a nevelőtanároknak - hiszen volt olyan kis gólyánk, aki a teljes kulcscsomóját a szekrénybe rakta, a lakatkulccsal együtt, majd rápattintotta a lakatot. Semmi vész! Megoldottuk! :) Másnap délelőtt Székesfehérvárral és városunk nevezetességeivel ismerkedett kis gólyáink csapata. A délután folyamán pedig a lánykollégium gólyái is ellátogattak a JAK-ba, ahol fiú-lány vegyes gólyacsapatok mérték össze tudásukat és ismerkedtek egymással. A játékos vetélkedő végén Gólyakirálynőt és Gólyakirályt is választottak a fiatalok. Közben megérkeztek régi, szeretett diákjaink is. Nagy mosolygások, nagy újratalálkozások közepette elindult a 2023-2024-es tanév.

Alapítványunk adatai

A Kollégium a Diákokért Alapítvány az idén is várja az 1% felajánlásokat

Tisztelt Szülők, Gondviselők! Kérjük, hogy adójuk 1%-ával támogassák Önök is a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium alapítványát! Hálásan köszönjük a felajánlásokat!

A JAK Powerlifting Team versenyzői

JAK-os sikerek a ceglédi erőemelő bajnokságon

Ismét megmérettették magukat a JAK Powerlifting Team versenyzői a Ceglédi Férfi Ifjúsági RAW Erőemelő Magyar Bajnokságon. 6 vállalkozó szellemű ifjú, és edzőjük Verbics Viktor tanár úr 2023. május 1-jén utaztak az Alföldön rendezett magyar bajnokság helyszínére. A fiúk több versenyszámban és különböző súlycsoportban indultak. Eredményeik: Szabó Milán 2. hely, Teichel Kevin 7. hely, Lunk Gábriel 7. hely, Király Péter 10.hely. Gratulálunk! Szép volt fiúk!

A kivilágított kollégium épülete

45 éves a József Attila Középiskolai Kollégium

1977-1978-as tanévben, azaz 45 tanévvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákok előtt. Ennek tiszteletére a JAK diákjai kivilágították az épületet, és egy hetes rendezvénysorozattal ünnepelték az évfordulót.

Kapcsolat

József Attila Középiskolai Kollégium

  • +36-22/500-827
  • info@albakoli.hu
  • fiu@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.13

Intézményünk elismerései:


Nemes Nagy Ágnes Kollégium

  • +36-22/312-072
  • lany@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.


Intézményünk elismerései:Fenntartó:
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím: 8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5. • Telefon: +36 (22) 795-240 • E-mail: szekesfehervar@kk.gov.hu
OM azonosító: 040659
albakoli 2022
line-shape line-shape