2023-2024

A kollégium hátsó bejáratához helyezett növények

Megérkeztek a "Virágos Székesfehérvár 2024" pályázaton igényelt növényeink

Székesfehérvár Önkormányzata és Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. már 14. éve támogatja a fehérvári lakosok és köznevelési intézmények parkosítási törekvéseit a növényültetési pályázat indításával. A pályázat célja, többek között, a kulturált és vonzóbb városkép kialakítása. Intézményünk éve óta rendszeresen és sikeresen pályázik, így minden évben sok-sok szép virággal díszíthetjük a kollégium első és hátsó bejáratát és az Öko kertet. Az idei évben a növényeket magunk válogathattuk össze az Öko munkaközösség tagjaival. Petúniát, begóniát, paprikavirágot és porcsinrózsát ültettünk, ezzel szebbé és vidámabbá téve a kollégium szürke panel épületét. Köszönjük szépen a lehetőséget a városnak!

Akcióban az Öko csoport

Fenntarthatósági témahét a kollégiumban - ismét akcióban az Öko csoport!

A Fenntarthatósági témahét alkalmából madárodúkat helyezett ki a kollégium kertjében az "Öko csoport" szakkör. Az odúkat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől szereztük be, mert így teljesen biztosak lehettünk benne, hogy szakszerű megmunkálású, időjárásálló és minőségi árút kapunk. Az odú kihelyezéséhez szintén innen kaptunk támpontokat. Megtudhattuk, hogy

madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módón képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt.

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást.

A tipikus, kerek röpnyílású, harkály vájta madárodúk mesterséges változatai közé tartozik a „B” típusú odú is, a mesterséges odúk közül ez a legszélesebb körben használt. Ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok – a széncinege, a házi és a mezei veréb –, melyek kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyan elhelyezkedő fészkelőhelyeket is. Az odúkat folyamatosan megfigyeljük és várjuk az új lakókat!

Gyülekező a kollégium udvarán

Kerékpártúra a Velencei-tóhoz

Az Öko szakkör szervezésében az idén sem marad el szokásos kerékpártúránk Fejér megye egyik kiemelt természetvédelmi területére. Ezen a tavaszon Dinnyésre és Agárdra esett a választás. A természetet és a kerékpározást kedvelő vállalkozó szellemű fiatalok Agárd természeti értékeivel, nevezetességeivel és látnivalóival ismerkedtek meg. Az úticélok között szerepelt a Dinnyési Fertő, a Sarvajc-keresztnél felállított madárles-kilátó és az Agárdi kikötő is. Az időjárás és a domborzati körülmények azt is lehetővé tették, hogy a tanulók saját határaikat feszegetve, azokat kitolva, egyfajta alternatív önismereti (ki)képzésen vegyenek részt. A nagyváros zajából kiszakadt diákok fáradtan, de élményekkel telve, feltöltődve érkeztek vissza a kollégiumba. 

Fotó: Király Kinga

"Lételemünk a víz" - a víz világnapi fotópályázat eredményhirdetése

2024. március 22. a víz világnapja. A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először 1993-ban tartották meg.

Ebből az alkalomból a JAK Öko csoportja ismét meghirdette a nagy sikerű víz világnapi fotópályázatot "Lételemünk a víz" címmel. A kiírásra 117 pályamű érkezett, melyből 24-et emeltünk ki. A díjazott fotók a facebook oldalunkon tekinthetők meg. Oklevélben és jutalomban a következő pályázók részesülnek: Bancsó Blanka, Banya Dorina, Császár Gertrúd, Csonka Viktória, Fülöp Fanni, Horváth Lili Karina, Jákli Kitti, Katona Zoltán, Kelemen-Kovács Aliz, Király Kinga, Kiss Kitti, Lakatos Adél, Magyar Bettina, Morell Angéla, Nagy Mária Mila, Panyi Mónika, Papp István, Pintér Klára, Rostás Vivien, Simon Réka, Szkoklik Brigitta, Sztojka Vivien, Varga Larissza, Sörös Bence. Grtatulálunk minden díjazottnak!

A Sóstó keleti kapuja

Részt vettünk az I. Fejér vármegyei ökoiskola találkozón

A JAK Öko munkaközösségének tagjai is részt vettek a Fejér vármegyei ökoiskolák és zöld óvodák szakmai találkozóján, melyet első alkalommal szervezett meg az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. "Az Alsóvárosi Közösségi Központban rendezett eseményen a környezettudatos nevelésről, az egészséges életmódot népszerűsítő intézményi programokról, valamint a fenntarthatóságról cseréltek tapasztalatot a szakemberek. A Nemzeti Alaptanterv szerint a fenntarthatóságra és környezettudatosságra nevelés kiemelt nevelési cél és feladat. A nevelési-oktatási program sikeres alkalmazása és fenntarthatósága olyan támogató rendszer működtetését igényli, amely a pedagógust napi munkájában segíti, folyamatosan naprakész információval látja el. Ennek megvalósításához nyújt támogatást a Központ azon a szakmai találkozóján, amelyet a város támogatásával, hagyományteremtő szándékkal rendezett meg csütörtökön a Sóstó Természetvédelmi Területen az Alsóvárosi Közösségi Központban. Fejér vármegyében 60 nevelési intézmény minősített „zöld óvoda”, közülük 15 „örökös zöld óvoda”, míg a 76 ökoiskolából 49 nyerte el az „örökös ökoiskola” címet pályázaton."

( https://www.szekesfehervar.hu/zold-ovodak-okoiskolak-szakmai-talalkozoja )

( https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2024/03/specialis-konferenciat-tartottak-az-intezmenyvezetok-szekesfehervaron )

 

Jó a csapat!

Tavaszi udvar- és kertrendezés

A József Attila Kollégiumban évek óta hagyomány, hogy tavasszal és ősszel - a karbantartók mellett - a diákok is részt vesznek a kollégiumi udvar és kiskert megszépítésében. Az Öko szakkörösökön, mint állandó részvevőkön kívül, most a 8. emelet lakói segítettek be a tavaszi munkálatokba. Összegereblyéztük a még kint lévő száraz leveleket, és szelektíven nagy zsákokba gyűjtöttük. Megtisztítottuk a kollégium behajtóútját és járdáit, összegyűjtöttük a fákról lehullott száraz ágakat. Az Öko kertben szemügyre vettük a magaságyásokat, és eltávolítottuk belőlük a nem oda való gyomnövényeket. Jöhet a tavasz! Jöhet az ültetési szezon!

Pályázati felhívás

Fotópályázat a víz világnapja alkalmából

„Lételemünk a víz!”

Indulj te is a víz világnapja alkalmából a JAK ÖKO csoportja által meghirdetett fotópályázaton és vidd el az értékes nyereményeket! A legjobb munkákat a honlapunkon is közzétesszük. Eredményhirdetés a kollégium facebook oldalán március 21-én este!

Pályázati feltételek:

 • Mutasd meg egy fotón keresztül, hogy szerinted miért lételemünk a víz!?
 • Készíts minimum 1 db, maximum 3 db fotót a fenti témakörben!
 • Küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre „víz világnapja” jeligével.
 • Beküldési határidő: 2024. március 20. szerda 18.00 óra
Ismét akcióban az Öko szakkör

Ezüstfenyőt ültetett a JAK Öko szakköre

Kollégiumunkat az idei tanévben vette fel tagjai közé az Iskolakert-hálózat. Az Iskolakertekért Alapítvány fő célja, hogy minél szélesebb körben terjessze a fenntarthatóság és a környezettudatosság eszméit; ezen felül pedig megmutatni a kertet, mint élményt, nyitottabbá tenni a fiatalokat a természetre, annak éves ritmusaira, hatásainak befogadására, működésének megértésére. Ezeknek az alapelveknek a gyakorlatba ültetésére jó alkalmat adott az Öko szakkörnek az alapítvány január közepén kiírt pályázata. Az Iskolakert-hálózat tagjainak karácsonykor kikölcsönzött, majd az ünnepek után visszaérkezett cserepes fenyőfára lehetett pályázni. A kis fenyőfát az Oázis kertészetben magunk választhattuk ki.  Egy nagyon formás kis ezüstfenyőt hoztunk magunkkal. A fácska közel három hetet várakozott a kollégium aulájában, hiszen az ültetésre egy fagymentes hetet kellett találnunk. Erre azért volt szükség, hogy kellő mélységben ki tudjuk ásni az ültetőgödröt. A kollégium udvarának egy olyan részét választottuk, ahol lesz elegendő fénymennyiség és elegendő tér a fácskának a növekedéshez. 2024. február 12-én délután került a kis fenyő a végleges helyére. A szakszerű elültetésről az Öko szakkör tagjai és Nyikus Norbert tanár úr gondoskodott. Köszönjük a felajánlást az Iskolakertekért Alapítványnak!

Jobbra a JAK 3 fős csapata és felkészítő tanáruk

Egészséges életmód és élhető környezet vetélkedő

Tagintézményünkben, a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban az idén 27. alkalommal rendezte meg a főintézményben és a tagintézményben közösen működtetett Öko munkaközösség az "Egészséges életmód és élhető környezet" vetélkedőt a megyei középiskolai kollégiumai számára. Fejér vármegyéből 8 kollégium 3 fős csapatai érkeztek a megmérettetésre. A verseny idei témáját és apropóját a Petőfi 200 emlékév adta. 

A csapatoknak nemcsak Petőfi Sándor életéről és munkásságáról kellett számot adniuk, hanem több ügyességi és sport jellegű feladatban is helyt kellett állniuk. A versenyzőknek - többek között - ki kellett tudni válogatni a Petőfi Sándor verseiben előforduló növény- és fűszerneveket, majd ízlelés és szaglás útján fel is kellett tudni ismerni azokat. A diákok mindig nagy lelkesedéssel készülnek a versenyre, különösen Öko csoportunk kiemelkedően aktív tagjai, akik idén harmadik alkalommal arattak győzelmet, és hozták el az 1. helyezést az NNÁK-ból. A JAK összeszokott, ütős csapatát Berhidai Barangó, Mihályi Máté és Vadász Bence alkották. Felkészítő tanáruk Nyikus Norbert tanár úr volt. Gratulálunk! Szép volt fiúk!

Nagy munkában a kollégium udvarán

Őszi udvarrendezés, avagy felkészültünk a télre

A Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégiumban több évtizedes hagyomány az őszi és tavaszi udvarrendezés. 

A kollégium tanulói ilyenkor gereblyét, kapát, seprűt és lapátot ragadnak, és pillanatok alatt összegereblyézik a kollégium udvarát elborító faleveleket, megtisztítják a járdákat a ráhullott levéltől, és összeszedik a szemetet is. Így történt ez az idén ősszel is! Az Öko csoport tagjai ezalatt megszabadították a magaságyást az elszáradt egynyári növényektől, és felkészítették a veteményest a télre.  A munkálatokban részt vevő tanulóknak közösségi szolgálati óraként el is számoltuk ezt a délutánt. Köszönjük a részvevő diákjainknak, hogy ennyire aktívan és lelkesen járultak hozzá lakókörnyezetünk szebbé tételéhez!

Öko szakkörösök a 13. századi őrtorony előtt

A Sárvíz Térség nevezetességeivel ismerkedett az Öko szakkör

A Sárvíz Térség nevezetességeivel és természeti értékeivel ismerkedett az Öko szakkör. A szakkörösök Szabadbattyánba kerekeztek, ahol látogatást tettek a Sárvíz malomcsatorna partján álló, 13. századi őrtoronyban, és megtekintették a torony római és török kort bemutató régészeti kiállítását is.

A kerékpárúton is kényelmesen megközelíthető őrtorony fontos szerepet játszott a Székesfehérvár birtoklásáért zajló török kori végvári harcokban. A szakkörösök számára nemcsak sportértékkel bírt a kirándulás, hanem természeti, földrajzi és történelmi ismereteiket is bővítették. 

Indul a kerékpártúra

Mobilitási Hét a kollégiumban

Idén szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés pozitív hatásaira helyezi a hangsúlyt. Fontos feladat a kerékpárutak folyamatos építése, a közösségi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztése. Kollégiumunk - mint  minden évben - az idén is kerékpártúrával, valamint a tudatos és biztonságos autómentes közlekedés népszerűsítésével vett részt az országos kampányban.

Kapcsolat

József Attila Középiskolai Kollégium

 • +36-22/500-827
 • info@albakoli.hu
 • fiu@albakoli.hu
 • 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.13

Intézményünk elismerései:


Nemes Nagy Ágnes Kollégium

 • +36-22/312-072
 • lany@albakoli.hu
 • 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.


Intézményünk elismerései:Fenntartó:
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím: 8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5. • Telefon: +36 (22) 795-240 • E-mail: szekesfehervar@kk.gov.hu
OM azonosító: 040659
albakoli 2022
line-shape line-shape