2022-2023

Vadász Bence Máté díjazott fotója

A JAK ÖKO-csoport fotópályázatának díjazott alkotásai a víz világnapja alkalmából

A József Attila Középiskolai Kollégium ÖKO-csoportja a víz világnapja alkalmából fotópályázatot hirdetett, melyre sok-sok kiváló alkotás érkezett a "Mit jelent számomra a víz?" témakörben. Nyertes pályázóink fotóit a cikk címsorára kattintva érhetik el. Díjazásban részesült: Dörögdy Nóra, Hegedűs Máté Barnabás, Fodor Zsanett Alexa, Magyar Bettina Vivien, Sztojka Vivien és Vadász Bence Máté. Minden pályázó és díjazott tanulónak sok szeretettel gratulálunk!

Fotópályázat

Pályázati felhívás a víz világnapja alkalmából

"Mit jelent számomra a víz?"

Indulj te is a víz világnapja alkalmából a JAK ÖKO csoportja által meghirdetett fotópályázaton, és vidd el az értékes nyereményeket!

A legjobb munkákat itt a honlapon is közzétesszük! Eredményhirdetés a kollégium facebook oldalán 2023. március 22-én este.

Pályázati feltételek:

- Mutasd meg egy fotón keresztül, hogy mit jelent számodra a víz!

- Készíts 1db, maximum 3db fotót a fenti témakörben!

- Küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, "víz világnapja" jeligére.

- Beérkezési határidő: 2023. március 21. kedd, 19.00 óra

 

2x részt vevő kollégium

Idén is regisztrált a JAK a Fenntarthatósági Témahét programjaira

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több oktatási intézmény, civil szervezet, önkormányzat és cég tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik a Földünket, amennyiben nem változtatunk a szemléletünkön és a magatartásunkon. A szemléletváltásra az ifjúság a legfogékonyabb, ezért annyira fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre. Hiszen egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a környezetünk és a Föld védelméért! Ezért csatlakoztunk kollégiumként már második alkalommal a Fenntarthatósági Témahét programjaihoz. www.fenntarthatosagi.temahet.hu 

Magaságyások telepítése

Készül a magaságyás a JAK Öko kertjében

A talajszint felett elhelyezkedő kert a magaságyás, mely több szempontból is praktikus választás lehet egy újonnan létesített kiskertben.

Ha nem túl jó minőségű a kert talaja; ha kevés hely áll rendelkezésre, de többféle növényt is termesztenék; és végül, ha nem esik jól a hajolgatás, akkor mindenképpen előnyös lehet a kertészkedés ezen formáját választani!

A JAK tavaly kijelölt Öko kertjében most érkezett el az ideje az ágyások telepítésének. A faanyag megmunkálásában a Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola fa- és bútoripari tanulói voltak a segítségünkre, melyet ezúton is köszönünk nekik. Az ágyásokat bélelő geotextil és fólia,  valamint a komposztos termesztőközeg a székesfehérvári Depónia Kft. jóvoltából kerül a magaságyásokba.

Az Öko szakkör tagjai Horváth Zétény és Papp Ferdinánd lelkesen kezdtek bele a munkálatokba Horváth Lénárd tanár úr és Nyikus Norbert tanár úr vezetésével.

Az Öko munkacsoport elhatározása, hogy még az idei évben hidegtűrő gyógynövényeket telepít a kertbe. 

Kertrendezés

Őszi udvarrendezés a JAK-ban

Ha november, akkor őszi udvarrendezés a JAK-ban! Évek óta hagyomány a kollégiumban, hogy a karácsony közeledtével a tanulócsoportok és az Öko szakkör nemcsak a közvetlen lakókörnyezetükre figyelnek jobban, hanem a kollégium udvarát is felkészítik a tél beköszöntére. Ilyenkor nemcsak az Öko kertben végezzük el a szükséges őszi munkálatokat, hanem figyelmet fordítunk a teljes udvar rendbetételére. Sor került a tavasszal ültetett évelő növények téliesítésére és a falevelek begyűjtésére is. Az Öko kertben előkészítettük a helyét az újonnan létesítendő magaságyásnak is. Jöhet a tél! 

Klímabarát program

Fenntartható Fehérvár napja a JAK-ban

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a Titkok Háza Tudományos Élményközponttal és a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató NKft-vel közösen hirdette meg a "Fenntartható Fehérvár napját", melyre a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium Diákönkormányzata és a JAK Öko szakkör közös szervezésében került sor a fiúkollégium Színháztermében. A Klímabarát program célja volt, hogy a kollégista fiatalok elmondhassák véleményüket a fenntartható jövővel kapcsolatban, beszélgessenek és akár vitatkozzanak Öko témákról, miközben megismerkedhettek az izgalmas "World caffé" témafeldolgozó módszerrel is. A program sikerét nemcsak a résztvevők száma, hanem a diákok aktív részvétele is bizonyította! Köszönjük a szervezést és a lebonyolítást a Titkok Háza munkatársának Rózsás Ildikónak, a JAK DÖK-nek és Polczer Zoltán tanár úrnak!

Részt vettünk az Európai Mobilitási Hét rendezvényein

A József Attila Kollégium Öko szakköre is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét rendezvényeihez azért, hogy idén is népszerűsítsük a kollégisták körében a tiszta és fenntartható közlekedést. Magyarország 2050-re szeretné elérni a teljes klímasemlegességet, ebben pedig kiemelt szerepet játszik a közlekedés "zöldítése". Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő kampánya idén 2022. szeptember 16 és 22. között zajlott. 

Ökoiskola munkaterv 2022-2023

Intézményünk 2022. március 16-án 3 évre elnyerte az Ökoiskola címet, melyet hivatalosan 2022. szeptember 1-től használhatunk.

A kollégiumban működő Öko munkacsoport éves munkaterve itt letölthető.

Kapcsolat


Fenntartó:
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím: 8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5. • Telefon: +36 (22) 795-240 • E-mail: szekesfehervar@kk.gov.hu
OM azonosító: 040659

József Attila Középiskolai Kollégium

  • +36-22/500-827
  • info@albakoli.hu
  • fiu@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.13

Intézményünk elismerései:


Nemes Nagy Ágnes Kollégium

  • +36-22/312 072
  • lany@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.


Intézményünk elismerései:


albakoli 2022
line-shape line-shape