2022-2023

Őszibarack

Beérett a termés - a szüret elmaradt

A kollégium kertjében 2021 őszén ültettünk három őszibarack fát. Nem gondoltuk volna, hogy alig egy-két év elteltével termést szüretelhetünk róluk. A fák meghálálták a szakszerű és gondos ápolást, amit Horváth Lénárd  tanár úr és a szakköri tagok végeztek. Miután kiposztoltuk facebookra az érett gyümölcsökkel teli kis fákat, a barackok másnapra "maguktól" eltűntek. A közös szüret így most elmarad. Megfogadtuk, hogy jövőre szemfülesebbek leszünk! A betakarítási műveletek jó sorrendje tehát: fotó, szüret, posztolás! :)

Termőre fordultak őszibarack fáink

Május elején a JAK Öko-kerjében

A József Attila Középiskolai Kollégium Öko kertjének kialakítását a 2021-2022-es tanévben kezdtük el. A földterület rendbetétele után füvesítettünk, majd 2021 őszén három darab őshonos őszibarack fát ültettünk el. 2022 novemberében kialakítottunk két magaságyást, melyekbe zöldborsót, fokhagymát, vöröshagymát, petrezselymet, sáfrány és egyéb fűszernövényeket telepítettünk. Barackfáink idén termőre fordultak, az Öko csoport nagy örömére! A termést még most tavasszal ritkítani kell, annak érdekében, hogy a kis fák erős gyökérzetet növeszthessenek, és az elkövetkezendő években bőséges hozammal hálálhassák meg a törődést.

Tavaszi veteményesünk

Öko-kertünk hírei

A József Attila Kollégium Öko-kertjébe - széleskörű összefogás eredményeképpen - novemberben két magaságyást telepítettünk a Vörösmarty Mihály Technikum faipari tanulóinak segítségével. Az ágyások feltöltéséhez és béleléséhez szükséges komposztot és geotextilt a Depónia Kft. biztosította. Március első heteiben szakkörös diákjaink fűszernövényeket, sáfrányt, rozmaringot, fokhagymát és zöldborsót ültettek. A vetemény már szépen zöldell! 

Vadász Bence Máté díjazott fotója

A JAK ÖKO-csoport fotópályázatának díjazott alkotásai a víz világnapja alkalmából

A József Attila Középiskolai Kollégium ÖKO-csoportja a víz világnapja alkalmából fotópályázatot hirdetett, melyre sok-sok kiváló alkotás érkezett a "Mit jelent számomra a víz?" témakörben. Nyertes pályázóink fotóit a cikk címsorára kattintva érhetik el. Díjazásban részesült: Dörögdy Nóra, Hegedűs Máté Barnabás, Fodor Zsanett Alexa, Magyar Bettina Vivien, Sztojka Vivien és Vadász Bence Máté. Minden pályázó és díjazott tanulónak sok szeretettel gratulálunk!

Fotópályázat

Pályázati felhívás a víz világnapja alkalmából

"Mit jelent számomra a víz?"

Indulj te is a víz világnapja alkalmából a JAK ÖKO csoportja által meghirdetett fotópályázaton, és vidd el az értékes nyereményeket!

A legjobb munkákat itt a honlapon is közzétesszük! Eredményhirdetés a kollégium facebook oldalán 2023. március 22-én este.

Pályázati feltételek:

- Mutasd meg egy fotón keresztül, hogy mit jelent számodra a víz!

- Készíts 1db, maximum 3db fotót a fenti témakörben!

- Küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, "víz világnapja" jeligére.

- Beérkezési határidő: 2023. március 21. kedd, 19.00 óra

 

2x részt vevő kollégium

Idén is regisztrált a JAK a Fenntarthatósági Témahét programjaira

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több oktatási intézmény, civil szervezet, önkormányzat és cég tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik a Földünket, amennyiben nem változtatunk a szemléletünkön és a magatartásunkon. A szemléletváltásra az ifjúság a legfogékonyabb, ezért annyira fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre. Hiszen egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a környezetünk és a Föld védelméért! Ezért csatlakoztunk kollégiumként már második alkalommal a Fenntarthatósági Témahét programjaihoz. www.fenntarthatosagi.temahet.hu 

Magaságyások telepítése

Készül a magaságyás a JAK Öko kertjében

A talajszint felett elhelyezkedő kert a magaságyás, mely több szempontból is praktikus választás lehet egy újonnan létesített kiskertben.

Ha nem túl jó minőségű a kert talaja; ha kevés hely áll rendelkezésre, de többféle növényt is termesztenék; és végül, ha nem esik jól a hajolgatás, akkor mindenképpen előnyös lehet a kertészkedés ezen formáját választani!

A JAK tavaly kijelölt Öko kertjében most érkezett el az ideje az ágyások telepítésének. A faanyag megmunkálásában a Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola fa- és bútoripari tanulói voltak a segítségünkre, melyet ezúton is köszönünk nekik. Az ágyásokat bélelő geotextil és fólia,  valamint a komposztos termesztőközeg a székesfehérvári Depónia Kft. jóvoltából kerül a magaságyásokba.

Az Öko szakkör tagjai Horváth Zétény és Papp Ferdinánd lelkesen kezdtek bele a munkálatokba Horváth Lénárd tanár úr és Nyikus Norbert tanár úr vezetésével.

Az Öko munkacsoport elhatározása, hogy még az idei évben hidegtűrő gyógynövényeket telepít a kertbe. 

Kertrendezés

Őszi udvarrendezés a JAK-ban

Ha november, akkor őszi udvarrendezés a JAK-ban! Évek óta hagyomány a kollégiumban, hogy a karácsony közeledtével a tanulócsoportok és az Öko szakkör nemcsak a közvetlen lakókörnyezetükre figyelnek jobban, hanem a kollégium udvarát is felkészítik a tél beköszöntére. Ilyenkor nemcsak az Öko kertben végezzük el a szükséges őszi munkálatokat, hanem figyelmet fordítunk a teljes udvar rendbetételére. Sor került a tavasszal ültetett évelő növények téliesítésére és a falevelek begyűjtésére is. Az Öko kertben előkészítettük a helyét az újonnan létesítendő magaságyásnak is. Jöhet a tél! 

Klímabarát program

Fenntartható Fehérvár napja a JAK-ban

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a Titkok Háza Tudományos Élményközponttal és a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató NKft-vel közösen hirdette meg a "Fenntartható Fehérvár napját", melyre a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium Diákönkormányzata és a JAK Öko szakkör közös szervezésében került sor a fiúkollégium Színháztermében. A Klímabarát program célja volt, hogy a kollégista fiatalok elmondhassák véleményüket a fenntartható jövővel kapcsolatban, beszélgessenek és akár vitatkozzanak Öko témákról, miközben megismerkedhettek az izgalmas "World caffé" témafeldolgozó módszerrel is. A program sikerét nemcsak a résztvevők száma, hanem a diákok aktív részvétele is bizonyította! Köszönjük a szervezést és a lebonyolítást a Titkok Háza munkatársának Rózsás Ildikónak, a JAK DÖK-nek és Polczer Zoltán tanár úrnak!

Részt vettünk az Európai Mobilitási Hét rendezvényein

A József Attila Kollégium Öko szakköre is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét rendezvényeihez azért, hogy idén is népszerűsítsük a kollégisták körében a tiszta és fenntartható közlekedést. Magyarország 2050-re szeretné elérni a teljes klímasemlegességet, ebben pedig kiemelt szerepet játszik a közlekedés "zöldítése". Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő kampánya idén 2022. szeptember 16 és 22. között zajlott. 

Ökoiskola munkaterv 2022-2023

Intézményünk 2022. március 16-án 3 évre elnyerte az Ökoiskola címet, melyet hivatalosan 2022. szeptember 1-től használhatunk.

A kollégiumban működő Öko munkacsoport éves munkaterve itt letölthető.

Kapcsolat

József Attila Középiskolai Kollégium

  • +36-22/500-827
  • info@albakoli.hu
  • fiu@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.13

Intézményünk elismerései:


Nemes Nagy Ágnes Kollégium

  • +36-22/312-072
  • lany@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.


Intézményünk elismerései:Fenntartó:
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím: 8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5. • Telefon: +36 (22) 795-240 • E-mail: szekesfehervar@kk.gov.hu
OM azonosító: 040659
albakoli 2022
line-shape line-shape